Ezek a természetben fellelhető kincsek, nem csak a vérnyomásra és a koleszterinszintre vannak jó hatással, de a cukorbetegség megelőzésében is jelentős szerepet játszanak.
Ginzeng
A ginzeng híres erős anti-diabetikus tulajdonságairól, a növény Kínából származik, a gyógyászatban ősidők óta használják. Egy 2009-ben kiadott tanulmány szerint, a benne található ginzenozid nevű anyag amellett, hogy támogatja a béta-sejteket a hasnyálmirigyben, melynek hatására a szervezet inzulint termel, csökkenti az inzulinrezisztenciát is. Kutatók szerint, a ginzeng gyökér közvetlenül érinti a hasnyálmirigyet, és növeli az inzulintermelést, éppen ezért a növényt a cukorbetegség egyik lehetséges kezelésmódjának tartják. Egy 2022-ben megjelent összefoglaló tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a ginzeng-kiegészítés hatékonynak tűnik prediabetesben és a II. típusú diabetesben a kardiometabolikus profil javítására (1).