Mit érdemes tudni a telítetlen zsírsavakról, a DHA-ról és EPA-ról?
A telítetlen zsírsavaknak, mint amilyen az Omega-3 zsírsavak, nélkülözhetetlen szerepük van az emberi szervezet élettani folyamataiban. Valójában kevés tápanyagot vizsgáltak olyan alaposan, mint az Omega-3 zsírsavakat. Ezeket a szervezet nem képes előállítani, azt táplálékkal, vagy étrend-kiegészítőkkel kívülről szükséges bevinni.
Számos zsírsav tartozik az Omega-3 családba, a legfontosabbak az alábbiak:
- alfa-linolénsav (ALA)
- eikozapentaénsav (EPA)
- dokozahexaénsav (DHA)
Ezeket a zsírsavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért fontos, hogy helyes étkezéssel, és étrend-kiegészítőkkel pótoljuk őket.
- Az ALA esszenciális zsírsavat a szervezetünk át tudja alakítani EPA, majd DHA zsírsavvá a májban, viszont ennek a konverziónak az aránya meglehetősen limitált. A konverzió aránya mindössze 15%, így fontos, hogy az EPA és DHA zsírsav raktárainkat is rendszeresen feltöltsük.
- A DHA hozzájárul a normál agyműködés és a látás fenntartásához, mely hatások 250 mg DHA napi bevitelével érhetők el.
- Az EPA és DHA hozzájárul a szív megfelelő működéséhez. Ez a kedvező hatás napi 250 mg EPA és DHA bevitelével érhetők el, amit az OMEGA 3 FISH OIL egyetlen kapszulája biztosít számunkra.
A napi adag (1 kapszula) 1200 mg halolajat tartalmaz, melyből 720 mg-ot az Omega-3 zsírsavak tesznek ki: EPA 432 mg és DHA 288 mg.
A szervezet DHA szintje különösen magas a szem, az agy és a spermium sejtjeiben. Az EPA zsírsavnak is számos alapvető funkciója van.
A kritikus Omega-3 és Omega-6 zsírsav arány
Fontos jelentőséget tulajdonítanak a szakemberek az esszenciális zsírsavak fajtáin belül az Omega-3 / Omega-6 aránynak. Az ideális arány 1:1-1:3, azonban a civilizált világ rossz étkezési szokásai napjainkban átlagosan 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a kétfajta zsírsavat. Az Omega 6 zsírsav túl nagy aránya a szervezetben nem ideális, ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk annak megfelelő ellensúlyozására. A megfelelő arány visszaállításához Omega-3 zsírokban gazdag étrendet javasolnak a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek
Mennyi az ideális Omega-3 bevitel?
Az általános egészségügyi szervezetek, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), napi 250–500 mg kombinált EPA-t és DHA-t ajánlanak egészséges felnőtteknek (1, 2 ,3). Az American Heart Association azt javasolja, hogy hetente legalább kétszer fogyasszunk zsíros halakat az optimális Omega-3 bevitel biztosítása érdekében (4).