D-vitamin pótlás természetesen
A vitaminok közül a D-vitamin az, mely az utóbbi néhány évben a kutatások középpontjába került, nem véletlenül. Az eddigi kutatási eredmények ugyanis egyértelműen bebizonyították, hogy a a D-vitamin hiányos állapotok rengetek betegség kialakulásában szerepet játszanak, így pl. csontvesztés, csontritkulás, csontlágyulás, magas vérnyomás, érelmeszesedés, daganatos betegségek, reumás ízületi gyulladások, sclerosis multiplex, policisztás ovárium szindróma, kisgyerekkori 1-es típusú cukorbetegség, felnőttkori 2-es típusú cukorbetegség és az Alzmeimer-kór.
Szintetikus vagy természetes?
Nagy kérdés, hogy a szintetikus vitamin pótlás vagy a magas D-vitamin tartalommal rendelkező élelmiszerek fokozott fogyasztása lehet a jobb megoldás a hiányállapot megszűntetésére, ill. a hiányállapot kialakulásának megelőzésére? A szintetikus vitamin sosem képes teljes mértékben betölteni ugyanazt a szerepet, mint a természetes vitamin. E mellett a szintetikus vitaminok csökkentik más tápanyagok hasznosulását is a szervezetben, és a vesét is megterhelik. Másrészt a vitaminok működéséhez nem csupán a vitamin-molekulára van szükség, hanem mellette enzimekre, koenzimekre, kofaktorokra. Ezek mind megtalálhatóak a természetes vitaminforrásokban, de a szintetikus formulákban már nem, ezért a vitaminok természetes formában történő bevitelére érdemes törekednünk.
Melyik természetes élelmiszerekben található sok D-vitamin?
Van néhány élelmiszerünk, melyekben halmozottan nagy mennyiségű D-vitamin található. Ezen élelmiszerek rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük, sőt akár meg is szűntethetjük a vitaminhiányos állapotok kialakulását. De nézzük sorban melyek is azok az élelmiszerek, melyek kiemelkednek a többi közül és a sok egyéb hasznos tulajdonságuk mellett emiatt is nagyon megéri őket rendeszeresen fogyasztani.
- cápamájolaj: a D-vitamin mellett nagyobb mennyiségben A- és E-vitamint, valamint omega-3-t is tartalmaz. A cápamájolaj alkoxyglycerol koncentrációja egyedülállóan magas az élővilágban. Az alkoxyglycerolok serkentik a csontvelő működését, ezáltal növelve a fehérvérsejt termelést és erősítve az immunrendszert.
- tőkehalmáj olaj: a magas vitamin tartalma mellett a szintén magas omega-3 tartalmáról is híres.
- tengeri halak: kitűnő D-vitamin források. Emellett az omega-3 koncentrációjuk is nagyon magas, így rendszeres fogyasztásukkal a szervezetünk működését tudjuk segíteni. A tengeri halak sem mindegy, hogy honnan származnak, hisz igen nagy különbségek lehetnek közöttük. Az izlandi halolaj az egyik legtisztább, legjobb minőségű halolaj, mivel az északi Atlanti-óceán jéghideg, kristálytiszta vizéből fogják ki a kiváló minőségű tengeri halakat és azokat dolgozzák fel.
- a tejtermékek és a tojás D-vitamin tartalma is kiemelkedő, ezért érdemes napi szinten kis mennyiségben fogyasztani őket.
- ganoderma gyógygomba: a sok hatékony összetevő között a D-vitamin is megtalálható. A ganoderma gyógygomba rendszeres fogyasztása is hozzásegíthet bennünket sok féle betegség megelőzéséhez, az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, egész szervezetünk egészségéhez. A gyógygombáknál nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények között termesszék őket. A biogazdaságból származó gyógygombák beltartalma a legmagasabb, ugyanis az élettani hatásokért felelős összetevők mennyisége sokkal kedvezőbb, mint a hagyományos termelésűeké. A bio termesztésű ganoderma rendszeres fogyasztása ajánlott leginkább, hisz a biotermelés biztosítja a természetes körülmények közötti maximális beltartalmat. A biotermesztés egyik első magyar úttörője Gyöngyösi Sándor, fülöpjakabi gazda. Biogazdasága példa értékű és nyitott gazdaságként szabadon látogatható.
- shiitake gyógygomba: sok értékes tápanyag mellett több féle vitamint is tartalmaz mindkét gomba. A biotermesztés mellett az is nagyon fontos, hogy milyen módszerrel történik a gombaőrlemények szárítása. A liofilizálás, azaz a fagyasztva szárítás a jelenleg használt legtökéletesebb szárítási mód, mert ezzel a módszerrel marad a legmagasabb a gomba beltartalma ( vitamin, ásványianyag, nyomelem stb). Ennek a technikának a segítségével csak nagyon kevés vállalkozás tudja szárítani gombáit, hisz nagyon költséges eljárás. Hazánkban egyetlen vállalkozásról tudunk, a Champex Kft-ről, akik ezt a technikát használják immáron több mint 15 éve váli üzemükben. A shiitake mellett jó néhány egyéb gyógygombát (pl. süngomba, gyapjas tintagomba, pecsétviaszgomba) is termesztenek és liofilizálnak Válon.
Összefoglalva érdemes kiemelni, hogy a természetes vitamin források rendszeres fogyasztása már kisgyermekkortól a legtökéletesebb és legegészségesebb módszer szervezetünk vitaminokkal való ellátására. Ha valami miatt ez még sem megoldható, akkor érdemes szintetikus D3-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőkkel kiegészíteni.