GERE szőlőmag termékek és a tudomány
Gere Attila Pincészete humán táplálék kiegészítő termelés fejlesztésére komplex technológia-fejlesztési beruházást hajtott végre, mellyel létre hozta Európa egyik legmodernebb szőlőmag feldolgozó üzemét Villányban a tavalyi év folyamán. A beruházás célja olyan különleges, 100%-ban organikus (bio) termesztésből származó, prémium minőségű szőlőmag termékek előállítása volt, melyek – klinikai tesztek által igazoltan – nagymértékben hozzá járulnak az egészség megőrzéséhez, az esetleges betegségek hatékony kezeléséhez.
A villányi szüretkor a szőlőszemeket kiválogatják, egy speciális berendezés segítségével szárítják , külön szedik a héjat és a magot is. Ezután a magból kisajtolják az olajat, amiből a szőlőmagolaj lesz, a visszamaradt magot pedig megőrlik. Egy mag porlasztva akár fél négyzetméternyi területet is beterítene, így talán könnyen megérthető, hogy ebben a formában a szervezetbe jutva mennyivel egyszerűbben és nagyobb felületen tud érintkezni a bélrendszerrel, így felszívódása is sokkal könnyebben mehet végbe.
A szőlőmag olajat inkább krémekhez szokták keverni, masszázsolajként serkentő hatással van sejtjeinkre. De emellett természetesen süthetünk is vele, ugyanis vagány, törkölyös, enyhén fűszeres világa magával ragadó ízhatást adhat ételeinknek, és mellesleg a hőt is jól bírja. A szőlőmag- és héj őrlemény joghurtba, müzlibe kavarva fogyasztható leginkább, de akár kenyér- vagy sütemény sütéskor is használhatjuk.
A szőlőmag feldolgozás során kulcs fontosságú, nagy precizitást igénylő szárítási és mikro őrlési folyamatok során megszülető szőlőmag olaj és szőlőmag- és héj mikro őrlemény a legmagasabb minőségű, prémium magyar termékek közé tartozik.
Az eddigi nemzetközi vizsgálatok alapján a szőlőmagban koncentrált formában található resveratrol minimum négy nagyon fontos védő hatással rendelkezik:
Végül érdemes a resveratrollal kapcsolatban megemlíteni még egy tudományos felismerést, melynek híre a publikálása óta bejárta a nagyvilágot: az amerikaiakkal összehasonlítva a franciák sokkal kisebb arányban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben, noha mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Ezt a franciák a rendszeres vörösbor fogyasztásukkal magyarázzák. Ezt nevezték el francia paradoxonnak. Erről az érdekes jelenségről rövidesen írunk még egy részletes összefoglalót (5).
Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére. Amennyiben egészségügyi problémával küzd és kérdés merült fel Önben a cikkben leírtakkal kapcsolatban, hívja cikkünk szerzőjét, aki segít Önnek megválaszolni kérdéseit.
Források:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18599363
2. https://science.naturalnews.com/2009/2412193
3. https://www.wjgnet.com/1007-9327/11/280.pdf
4. https://science.naturalnews.com/2007/2551661
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820197/
6. https://villanyiborvidek.hu/