Miért éri meg lenmagot fogyasztani?
Nézzük sorban, hogy melyek lehetnek a lenmag legfontosabb jótékony hatásai!
1. Megelőzheti a szívbetegségek kialakulását
A lenmag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, így omega-3 zsarsavban is gazdag, melynek fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Bizonyított tény, hogy az alfa-linolénsavban (ez egy omega-3 zsírsav) gazdag étrenden élők jóval kevésbé hajlamosak szívrohamra. Emellett a lenmag csökkenti az érfal elmeszesedését, ezáltal is csökkentve a különféle szívbetegségek és a stroke kockázatát.
2. Csökkentheti a káros koleszterin szintjét
Egy 2010-ben a Táplálkozás Kutatás című folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy napi 100 mg lenmag elfogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és ezáltal a májbetegség kockázatát is az enyhén magas koleszterinszinttel rendelkező férfiak esetében. A lenmagban sokféle flavonoid található, ezek csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), avagy más néven „rossz” koleszterin szintjét, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A lenmag emellett vízben oldódó rostot is tartalmaz, amely csökkenti a koleszterin felszívódását a szervezetben.
3. Csökkentheti a rák kockázatát
Az Amerikai Rákkutatási Intézet által támogatott kutatások kimutatták, hogy a lenmag és a rák kockázatának csökkenése közt kapcsolat áll fenn. Először azt találták, hogy a lenmag a mellrák ellen jól használható, de az újabb kutatások kimutatták, hogy a prosztata-, a petefészek-, és a vastagbélrák leküzdésében is segíthet. A lenmag lignánokban gazdag, amelyek megvédenek a mellráktól a hormonok anyagcseréjében szerepet játszó egyes enzimek blokkolásával, amelyek a rákos sejtek növekedéséért és terjedésért felelősek. Sőt, mind az őrölt lenmag, mind a lenmag olaj alfa-linolénsavban gazdag, amely egy rákellenes omega-3 zsírsav.
4. Stabilizálhatja a vércukorszintet
A rendszeres napi lenmagbevitel stabilizálhatja a vércukor szintjét a II-es típusú diabéteszben szenvedőknél. Egy 2007-ben megjelent tanulmány szerint, a lenmagból származó lignános kiegészítőt fogyasztók vércukorszintje 12 hét után csökkent. Emellett a lenmag alfa-linolénsavban, fehérjében is rostban is gazdag, ezek mind segítik a vércukorszint szabályozását. A normális szint megtartása és stabilizálása számos komplikációt megelőzhet, mint például a veseelégtelenséget vagy egyes szívbetegségeket. Orvosával való konzultáció után fogyasszon lenmagot és gyógyszereket együtt a cukorbetegség kordában tartásának érdekében. Folyamatosan ellenőrizze a vércukorszintet, hogy ezzel is elkerülje a hipoglikémia (vagy túl alacsony vércukorszint) kockázatát.
5. Segítheti az emésztést
A lenmag rostban gazdag, amely elengedhetetlen az emésztőrendszer egészségének fenntartásában. Segíti a táplálék akadálytalan áramlását a belekben és a beleken belüli felszívódást is segíti. A lenmagban található omega-3 zsírsavak védik a bélnyálkahártyát is ezáltal megőrizve az emésztőrendszer egészségét.
Ezen felől a lenmag és a lenmagolaj természetes hashajtóként is funkcionálnak, ezáltal megelőzve a szorulást. Azonban, amennyiben őrölt lenmagot fogyaszt, fogyasszon sok vizet is, hogy elkerülje a káros mellékhatásokat. De a kóros hasmenésben, bélirritációs szindrómában, Crohn-betegségben vagy divertikulitiszben szenvedők kerüljék a lenmag fogyasztását, hiszen az hashajtó hatású.
6. Segítheti a méregtelenítést
Méregtelenítéssel a szervezet kiüríti a káros méreganyagokat, koleszterint és egyéb a máj által kiválasztott salakanyagokat. A lenmag vízben oldódó és nem oldódó rostban is gazdag, amelyek hatásosan ürítik ki a méreganyagokat a belekből. Ezen felül a lenmag esszenciális zsírsavakban, főként omega-3 zsírsavakban is gazdag, amelyek a szervezet öntisztulásában és az immunrendszer egészségének megőrzésében esszenciálisak. Amikor a szervezet megszabadul a káros méreganyagoktól, csökken a krónikus fáradtság, a gyengeség, a gyulladás és a szorulás kockázata.
7. Enyhítheti a menopauza kísérőtüneteit
A lenmagban található lignanok ösztrogén jellegű tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek ezáltal csökkenthetik a hőhullámokat, a hangulatingadozást és a hüvelyi szárazságot. A Maryland Egyetem Orvosi Központja azt ajánlja, hogy a menopauzán átmenő nők fogyasszanak napi két-háromszor egy evőkanál lenmagot, így enyhítve a kellemetlen tüneteket. Ez a kúra a menstruáló nők ciklusának szabályozásában és a termékenység növelésében is hatásos lehet.
8. Elősegítheti a fogyást
A lenmag három fő összetevője, amely a fogyásban segíthet, az omega 3-zsírsav, a rost és a lignánok. Az egészséges zsír és rost csökkenti az étvágyat és hosszabb időn át teltségérzetet és energiát biztosít. A lenmag emellett B-vitaminokban, káliumban, magnéziumban és cinkben is gazdag, amelyek elengedhetetlenek a fogyáshoz. A lenmag emellett a gyulladást is csökkenti, ezzel is elősegítve a fogyást. A gyulladásban lévő szervezet ugyanis kevésbé veszt testsúlyából.
9. Megoldja a hajproblémákat
A lenmag omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek megerősítik a hajhagymákat. A lenmagban található E-vitamin táplálja a haj gyökereit, a hajszálakat és a fejbőrt, ezáltal kezelve a hajhullást és megelőzve a kopaszodást. Még az övsömörből származó hajhullást is kezelheti.
10. Egészségessé teszi a bőrt
A lenmagban és a lenmagolajban található B-vitaminok és egészséges zsírok jó hatással vannak a bőrre. A lenmag csökkenti a bőrszárazságot, a hámlást és javítják a rosacea, az acne, az ekcéma, egyes allergiák és a napégés tüneteit. A lenmag gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkentik a bőrirritációt, a kiütéseket, a szöveti gyulladást és a pirosságot. Az omega-3 zsírsavak pedig hidratálttá és simává varázsolják a bőrt. Sőt a sebgyógyulást is felgyorsítják.
FIGYELEM!
- Terhes nők és szoptatós anyák kerüljék az őrölt lenmag és a lenmag alapú kiegészítők fogyasztását.
- A vérhígítót szedők konzultáljanak orvosukkal a lenmag kúra megkezdése előtt, mivel ez növelheti a vérzékenységet. A prosztatarákban, magas trigliceridszintben, pajzsmirigy alulműködésben és egyéb hormon érzékeny betegségben szenvedők elővigyázatosan fogyasszák a lenmagot és az abból készült termékeket.
- Amennyiben más gyógyszerekkel együtt a vércukor stabilizációjára használja a lenmagot cukorbetegség esetén, folyamatosan kontrollálja vércukorszintjét.
- Amennyiben egészségügyi okokból lenmagot fogyaszt, igyon hozzá sok vizet, ugyanis emésztőrendszeri mellékhatásokhoz vezethet a lenmag önmagában való fogyasztása.
- Ne fogyasszon egyszerre nagy mennyiségű lenmagot, mert ez bélrendszeri elakadáshoz vezethet.
Lenmagot kivonatokban, krémekben is előszeretettel használják az egészség megőrzésére.