Miért is jobb a liofilizálás?
A gyógynövények és élelmiszerek – főleg zöldségek, gyümölcsök- szárítása az egyik legrégebbi tartósítási művelet az emberiség történetében. Az első nem igazolt mesterei a fagyasztva szárításnak (liofilizálásnak) az inkák voltak, akik a Machu Picchunál magasabb hegyeken szárították burgonyáikat és más terményeiket. A magas helyek alacsony nyomás körülményeit és az esténként nulla fok alá eső hőmérsékletet használták ki élelmiszereik szárítására.
Az első fagyasztva szárítást Altmann végezte szerv darabokon 1890-ben, amelyről az első publikáció 1954-ben jelent meg. Gersh 1932-ben egy hatékony diffúziós vákuum szivattyút tervezett szövettani készítmények fagyasztva szárításához, majd a technológia ipari méretű felhasználása 1949-ben kezdődött meg a vérplazma és a penicillin tartósításával. Azóta számos területen (gyógyszeripar, mikrobiológia, biotechnológia, élelmiszeripar) alkalmazzák ezt a komplex vákuum-szárítási technikát.
A LIOFILIZÁLÁSI TECHNOLÓGIA ÁLTALÁNOS LEÍRÁSA
A liofilezés (magyarul fagyasztva szárítás) egy kombinált tartósítási módszer, melyben az élelmiszert úgy szárítjuk ki, hogy a jéggé fagyasztott vizet a termékből vákuumban, enyhe melegítéssel elpárologtatjuk, szublimáltatjuk. A víz eltávolítása így igazán kíméletes, ami nagyon jó minőségű terméket eredményez, melynek végső nedvesség tartalma csupán 2-5% (m/m). Visszanedvesítéskor (rehidratáció) a liofilezett szárítmány az eredeti alakját és ízét nyeri vissza.
A liofilizálás egy szabályozható víztelenítési eljárás, melyet elsősorban hőérzékeny anyagok (fehérjék, enzimek, vitaminok, sejtek, mikrobák) víztelenítésére használunk. Az eltávolítandó víz három kötési módon lehet jelen: fizikai adszorpció, kémiai adszorpció, szerkezeti víz (kristály víz).
A fagyasztva szárítás 3 részműveletre bontható:
- 1. Fagyasztás: a nedvességtartalom nagy része kifagy.
- 2. Főszáradás (szublimáció): szublimációs szárítás vákuum alatt, mely során létrejön az anyag- és hőátadás. A vízmolekulák a jégkristályból (szilárd fázisból) a gáz fázisba szublimálnak.
- 3. Utószáradás (deszorpció): a maradék víz eltávolítása, hőmérséklet emeléssel.
Az utószárítás feladata a mélyhűtés során ki nem fagyott folyadék elpárologtatása, amely általában a szublimációval egy időben megy végbe, a termék azon részén, amelynél a szublimációs szárítás már megtörtént (Várszegi, 1995).
SZÁRÍTÁSI MÓDOK
I. A természetes szárítás: a Nap energiáját felhasználó, külön energiafelhasználással nem járó, hagyományos szárítási mód.
II. Mesterséges szárítás: hőenergia és művi légmozgás segítségével történik. Alapvetően három fajtáját különböztetjük meg, a szárításhoz használt levegő hőmérséklete szerint:
- Hideg levegős szárítás: a levegő hőmérséklete 15-25 °C,
- Meleg levegős szárítás: a szárítólevegő hőmérséklete 30-80 °C.
- Forró levegős szárítás: a szárítólevegő hőmérséklete 200-1000 °C között változik.
Fontos, hogy a termékek hatóanyag tartalma változatlanul, nagy mennyiségben megmaradjon a tartósítási eljárás után is a termékekben. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eljárással is történik a tartósítás: a levegőn szárítással vagy fagyasztva szárítással. És hogy melyik a jobb eljárás? A következő táblázatban összefoglaltuk a különböző tartósítási technológiák tulajdonságait, melyekből egyértelműen látható, melyik közülük a legjobban használható.
MIÉRT JOBB TEHÁT A LIOFILIZÁLÁS MÁS SZÁRÍTÁSI TECHNOLÓGIÁKNÁL?
Összefoglaló ábránkból ezt könnyedén kiolvashatja!
Hideg szárítás | Meleg szárítás | Forró szárítás | LIOFILIZÁLÁS | ||
Hőmérséklet | 15-25°C | 30-80°C | 200-1000°C | -20-40°C | |
Időigény | 8-12 nap | 4-12 óra | 2-5 perc | 8-20 óra | |
Költségek |
|
|
|
|
|
Alak, szín és állomány változások |
|
|
|
|
|
Értékes ízek, aromák, hatóanyagok |
|
|
|
|
Szerző: Kalinák Csilla
Felhasznált források:
- https://www.agr.unideb.hu/ebook/gyogynoveny/szrtsi_mdok.html
- Champex Kft. saját anyagi
Megjegyzés: Hazánkban a Champex Kft liofilizálás segítségével tartósítja gyógygombáit, melyek webáruházunkban is megvásárolhatók az alábbi linkre kattintva:
https://vitaldepowebaruhaz.hu/termekkategoria/gyogygomba-keszitmenyek/