Vitaldepowebaruhaz.hu

+36703222746

Vitaldepowebaruhaz.hu
  • Kategóriák
    • Akciók 
    • AJÁNDÉK NEKED 
    • AYURA HERBAL termékek 
    • BIHAR KINCSE termékek 
    • BIOGOMBÁK 
    • BIOBRAN termékek 
    • BIOHEAL vitaminok 
    • BIOMENÜ termékek 
    • BOCK szőlőmag termékek 
    • DELAVIE - SWISS vitaminitalok 
    • Dr GANOLIFE termékek 
    • EGÉSZSÉGI problémák szerint 
    • FINCLUB termékek 
    • FYTOPHARMA teák 
    • G&G termékek 
    • GABOLEXIN termékek 
    • GYÓGYNÖVÉNYSZÁRÍTÓ hálók 
    • GYÓGYTEÁK 
    • HEMORAL gyógynövényes termékek  
    • HERBACLASS növényi termékek 
    • ILZSU termékek 
    • JOGHURT készítés házilag 
    • KiroMED eszközök 
    • KOLLAGÉNEK 
    • LEVENDULÁS termékek 
    • LIOFILIZÁLT gombák 
    • MEDIHONEY orvosi méz 
    • MORAZ krémek 
    • MOSÓLAPOK 
    • NAJA FOREST termékek 
    • Nutri Nature termékek 
    • PASZTAMÁNIA 
    • QLARIVIA víz 
    • SIMON Fresh üdítőitalok 
    • SWEDISH NUTRA folyékony vitaminok 
    • SZÉKELYFÖLDI termékek 
    • TÁTRAI keverék 
    • TENMAG termékek 
    • USA Medical  
    • VITAMINOK. ÁSVÁNYIANYAGOK 
  • Blog
  • Tudnivalók
    • Aktuális AKCIÓ!
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)
    • Cégadatok
    • Elállási nyilatkozat
    • Hűségpontok
    • Kuponok
    • Linkcsere
    • Orvosi tanácsadás
    • Partner linkek
    • Szállítás
    • Ügyfélszolgálat
    • Vásárlás
    • Vitaldepo partnerek
    • Zöld Hétfő Napok
Vissza
Miért is jobb a liofilizálás?
Dec 12
2014
07:41

Miért is jobb a liofilizálás?

A gyógynövények és élelmiszerek – főleg zöldségek, gyümölcsök- szárítása az egyik legrégebbi tartósítási művelet az emberiség történetében. Az első nem igazolt mesterei a fagyasztva szárításnak (liofilizálásnak) az inkák voltak, akik a Machu Picchunál magasabb hegyeken szárították burgonyáikat és más terményeiket. A magas helyek alacsony nyomás körülményeit és az esténként nulla fok alá eső hőmérsékletet használták ki élelmiszereik szárítására.

2014.12.12 07:41

Az első fagyasztva szárítást Altmann végezte szerv darabokon 1890-ben, amelyről az első publikáció 1954-ben jelent meg. Gersh 1932-ben egy hatékony diffúziós vákuum szivattyút tervezett szövettani készítmények fagyasztva szárításához, majd a technológia ipari méretű felhasználása 1949-ben kezdődött meg a vérplazma és a penicillin tartósításával. Azóta számos területen (gyógyszeripar, mikrobiológia, biotechnológia, élelmiszeripar) alkalmazzák ezt a komplex vákuum-szárítási technikát.

A LIOFILIZÁLÁSI TECHNOLÓGIA ÁLTALÁNOS LEÍRÁSA 

A liofilezés (magyarul fagyasztva szárítás) egy kombinált tartósítási módszer, melyben az élelmiszert úgy szárítjuk ki, hogy a jéggé fagyasztott vizet a termékből vákuumban, enyhe melegítéssel elpárologtatjuk, szublimáltatjuk. A víz eltávolítása így igazán kíméletes, ami nagyon jó minőségű terméket eredményez, melynek végső nedvesség tartalma csupán 2-5% (m/m). Visszanedvesítéskor (rehidratáció) a liofilezett szárítmány az eredeti alakját és ízét nyeri vissza. 

A liofilizálás egy szabályozható víztelenítési eljárás, melyet elsősorban hőérzékeny anyagok (fehérjék, enzimek, vitaminok, sejtek, mikrobák) víztelenítésére használunk. Az eltávolítandó víz három kötési módon lehet jelen: fizikai adszorpció, kémiai adszorpció, szerkezeti víz (kristály víz).

A fagyasztva szárítás 3 részműveletre bontható:

  • 1. Fagyasztás: a nedvességtartalom nagy része kifagy.
  • 2. Főszáradás (szublimáció): szublimációs szárítás vákuum alatt, mely során létrejön az anyag- és hőátadás. A vízmolekulák a jégkristályból (szilárd fázisból) a gáz fázisba szublimálnak.
  • 3. Utószáradás (deszorpció): a maradék víz eltávolítása, hőmérséklet emeléssel.

Az utószárítás feladata a mélyhűtés során ki nem fagyott folyadék elpárologtatása, amely általában a szublimációval egy időben megy végbe, a termék azon részén, amelynél a szublimációs szárítás már megtörtént (Várszegi, 1995).

SZÁRÍTÁSI MÓDOK

I. A természetes szárítás: a Nap energiáját felhasználó, külön energiafelhasználással nem járó, hagyományos szárítási mód.

II. Mesterséges szárítás: hőenergia és művi légmozgás segítségével történik. Alapvetően három fajtáját különböztetjük meg, a szárításhoz használt levegő hőmérséklete szerint:

  1. Hideg levegős szárítás: a levegő hőmérséklete 15-25 °C,
  2. Meleg levegős szárítás: a szárítólevegő hőmérséklete 30-80 °C. 
  3. Forró levegős szárítás: a szárítólevegő hőmérséklete 200-1000 °C között változik. 

Fontos, hogy a termékek hatóanyag tartalma  változatlanul, nagy mennyiségben megmaradjon a tartósítási eljárás után is a termékekben. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eljárással is történik a tartósítás: a levegőn szárítással vagy fagyasztva szárítással. És hogy melyik a jobb eljárás? A következő táblázatban összefoglaltuk a különböző tartósítási technológiák tulajdonságait, melyekből egyértelműen látható, melyik közülük  a legjobban használható.

MIÉRT JOBB TEHÁT A LIOFILIZÁLÁS MÁS SZÁRÍTÁSI TECHNOLÓGIÁKNÁL?

Összefoglaló ábránkból ezt könnyedén kiolvashatja!

Hideg szárítás Meleg szárítás Forró szárítás LIOFILIZÁLÁS
Hőmérséklet  15-25°C  30-80°C  200-1000°C  -20-40°C
Időigény  8-12 nap  4-12 óra  2-5 perc  8-20 óra
Költségek
  • alacsony energia igény,
  • de hosszú ideig
  • kp energia igény,
  • közepes hosszú ideig
  • nagy energia idény,
  • rövid ideig
  • nagy energia igény,
  • közepes ideig
Alak, szín és állomány változások
  • nagymértékű zsugorodás,
  • színvesztés, kikeményedés
  • zsugorodás,
  • ráncolódás, kikeményedés
  • nem megbízható,
  • változó végtermék
  • enyhe színmódosulás,
  • zsugorodás minimális,
  • az anyagszerkezet változatlan,
  • rehidratálással közel az eredeti állomány
Értékes ízek, aromák, hatóanyagok
  • nagymértékű ízvesztés és
  • hatóanyagvesztés
  •  jellemző az ízváltozás, és
  • csökken a hatóanyag tartalom,
  • főleg hőérzékeny vegyületeknél
változó mértékű veszteség
  • a cukrok nem karamellizálódnak,
  • friss aromák megmaradnak,
  • hatóanyagok bomlás nélkül megmaradnak

Szerző: Kalinák Csilla

Felhasznált források: 

  • https://www.agr.unideb.hu/ebook/gyogynoveny/szrtsi_mdok.html
  • Champex Kft. saját anyagi

Megjegyzés: Hazánkban a Champex Kft liofilizálás segítségével tartósítja gyógygombáit, melyek webáruházunkban is megvásárolhatók az alábbi linkre kattintva:

https://vitaldepowebaruhaz.hu/termekkategoria/gyogygomba-keszitmenyek/

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Vitaldepo Kft
  • 6726 Szeged, Petőfi sgt. 79.
  • +36703222746
  • info@vitaldepo.hu
  • https://www.facebook.com/vitaldepo

  • https://www.instagram.com/vitaldepo

  • https://hu.pinterest.com/

  • https://x.com/vitaldepo

Lorem ipsum dolor
Árukereső.hu Árukereső.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
  • Akciók 
  • AJÁNDÉK NEKED 
  • AYURA HERBAL termékek 
  • BIHAR KINCSE termékek 
  • BIOGOMBÁK 
  • BIOBRAN termékek 
  • BIOHEAL vitaminok 
  • BIOMENÜ termékek 
  • BOCK szőlőmag termékek 
  • DELAVIE - SWISS vitaminitalok 
  • Dr GANOLIFE termékek 
  • EGÉSZSÉGI problémák szerint 
  • FINCLUB termékek 
  • FYTOPHARMA teák 
  • G&G termékek 
  • GABOLEXIN termékek 
  • GYÓGYNÖVÉNYSZÁRÍTÓ hálók 
  • GYÓGYTEÁK 
  • HEMORAL gyógynövényes termékek  
  • HERBACLASS növényi termékek 
  • ILZSU termékek 
  • JOGHURT készítés házilag 
  • KiroMED eszközök 
  • KOLLAGÉNEK 
  • LEVENDULÁS termékek 
  • LIOFILIZÁLT gombák 
  • MEDIHONEY orvosi méz 
  • MORAZ krémek 
  • MOSÓLAPOK 
  • NAJA FOREST termékek 
  • Nutri Nature termékek 
  • PASZTAMÁNIA 
  • QLARIVIA víz 
  • SIMON Fresh üdítőitalok 
  • SWEDISH NUTRA folyékony vitaminok 
  • SZÉKELYFÖLDI termékek 
  • TÁTRAI keverék 
  • TENMAG termékek 
  • USA Medical  
  • VITAMINOK. ÁSVÁNYIANYAGOK 
  • Blog
  • Tudnivalók
    Tudnivalók
    • Aktuális AKCIÓ!
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)
    • Cégadatok
    • Elállási nyilatkozat
    • Hűségpontok
    • Kuponok
    • Linkcsere
    • Orvosi tanácsadás
    • Partner linkek
    • Szállítás
    • Ügyfélszolgálat
    • Vásárlás
    • Vitaldepo partnerek
    • Zöld Hétfő Napok
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.