Tintagomba és az alkohol
A tintagomba fogyasztásával kapcsolatban általánosan elterjedt az a nézet, hogy egyidejűleg nem szabad alkoholt tartalmazó italt inni. Nézzük meg, mi is az igazság! Ennek a gombának több fajtáját is ismerjük, ezek közül a Gyapjas tintagomba és a Ráncos tintagomba a legismertebb.
A tintagombákban található egy koprin nevű vegyület, amely a szervezetben 1-amino-ciklopropanollá alakul, ami gátolja az aldehid-dehidrogenáz enzim működését. Ez az enzim végzi az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid ecetsavvá történő átalakítását.
Ennek az enzimnek a gátlása következtében a szervezetben felhalmozódik az acetaldehid, ami hasonló tünetekhez vezet, mint amit az alkoholisták leszoktató kezelésénél leggyakrabban és leghatékonyabban alkalmazott diszulfirám tartalmú gyógyszerek (pl. Antaetyl tabletta) adagolása idéz elő. A diszulfirám a legkisebb mennyiségű alkohol elfogyasztásakor is kellemetlen tüneteket, mint például hányinger, hányás, fejfájás stb okoz, így a betegnek egy idő után már nem lesz kedve alkoholt ráinni.
A különböző fajok koprin tartalmának mérési eredményi szerint a Ráncos tintagomba 4x-5x annyi koprint tartalmaz, mint a többi vizsgált faj.
Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy a RÁNCOS TINTAGOMBA az egyetlen, melynek fogyasztása mellett NEM javasoljuk az alkoholos italok fogyasztását, mert együtt fogyasztásuk esetén komolyabb rosszullét előfordulhat.
A Ráncos tintagomba fogyasztása előtt egy nappal, utána 4 napig nem szabad alkoholt fogyasztani, ui. a koprin még bent lehet a szervezetben. Ha ráiszunk, rosszul leszünk nagy valószínűséggel.
Így a Vitaldepo Webáruház által forgalmazott liofilizált Gyapjas tintagomba rendszeres fogyasztása mellett nem okoz problémát az alkohol fogyasztás, de nem is egészséges!